Blog Layout

Bitcoin versus Goud, wat is de beste investering?

Bitcoin versus Goud

Bitcoin versus Goud. Omdat ze beide schaars zijn worden ze beide gezien als een "veilige haven" in periodes met hoge inflatie. Welke van de twee is de beste investering? Veel investeerders vinden dat Bitcoin en Goud veel dezelfde eigenschappen bezitten, maar is dat wel zo?


Na het lezen van deze blog heb je een globaal beeld van de verschillen, overeenkomsten en voor- en nadelen. Je kunt in ieder geval beter inschatten welke van de twee beter bij jou past en in lijn ligt met je eigen investeringsstrategie.


Wat is de geschiedenis en wat is de trackrecord?

De waarde van goud wordt al eeuwen door burgers en regeringen onderkend. Goud werd al intensief gebruikt tijdens een van de meest bekende en welvarende beschavingen "Het Romeinse Rijk". Het goud werd in die tijd gebruikt in de edelmetalen munten.


Vanaf 1880 tot 1914 werd in zijn meest pure vorm "De Gouden Standaard" door meerdere landen goud gekoppeld aan de nationale munten. Vanaf 1944 werd er in een afgezwakte vorm goud nog steeds gekoppeld aan de dollar, dit kwam ten einde op 15 augustus 1971, dit besluit werd destijds aangekondigd door de Amerikaanse president Richard Nixon. Vanaf dat moment werd het fiat geld nergens meer door gedekt. Dit had tot gevolg dat regeringen steeds meer geld zijn gaan bijprinten wat weer een nadelig effect had op de inflatie. Dit fenomeen leidde weer tot een toename van de vraag naar goud. 


Zoals beschreven heeft goud altijd een zeer belangrijke rol gespeeld in de wereldwijde monetaire geschiedenis en dat zal in de toekomst waarschijnlijk onveranderd blijven. Want alle centrale banken hebben Goud op hun balans staan.


Bitcoin is nog niet zo erg oud, omdat het in 2009 pas is gecreëerd door bedenker Satosho Nakamoto. Het is ontstaan na de banken crisis, lees de blog "wat is Bitcoin en Crypto, en waarom hierin investeren". Bitcoin heeft tot op heden dus ook nog geen echte grote financiële crisis meegemaakt en we weten dus ook niet hoe het zich in deze omstandigheden gedraagt.  Dus de track record is nog niet zo lang en zal zich in de toekomst moeten bewijzen!


Hoe groot is de markt van beide eigenlijk?

Asset Marktkapitalisatie
Goud +/- 11,6 Biljoen dollar
Bitcoin +/- 0,8 Biljoen dollar

Berekening Marktkapitalisatie = huidige koers x voorraad in omloop.

Goud is er natuurlijk al eeuwen en wordt op verschillende manieren gebruikt, bijvoorbeeld in sieraden en juwelen en het is ook verwerkt in verschillende producten, maar het grootste deel van alle beschikbare goud is opgeslagen als waarde opslag.


Bitcoin heeft in een relatief korte periode toch een marktkapitalisatie bereikt van bijna 1 biljoen dollar. Als de adoptie van Bitcoin de komende jaren in het zelfde tempo blijft gaan, dan verwacht ik binnen 10 jaar een zelfde marktkapitalisatie als Goud.



Hoe schaars is het eigenlijk?

In de afgelopen 700 jaar is bijgehouden hoeveel goud er jaarlijks is gedolven. De gemiddelde toename van de hoeveelheid goud is ongeveer 1,5% per jaar. Er zijn weleens uitschieters geweest maar na de tweede wereld oorlog is het nooit boven 2% toename geweest per jaar.


Volgens USGS ( US Geological Survey) wordt de wereldwijde voorraad aan ondergrondse goudvoorraad geschat op ongeveer 52.000 metrische ton goud. Als je bedenkt dat gemiddeld 2.500 ton per jaar wordt gedolven, dan zou je kunnen zeggen dat er nog ongeveer voor 20 jaar aan goudvoorraad in de grond zit. Maar dit is slechts een moment opname en een inschatting op basis van bestaande mijnen. Er zullen in de toekomst ongetwijfeld nieuwe technieken en mijnen worden ontdekt.


Van alle Bitcoins is 90% inmiddels gemijnd. Totaal zullen er nooit meer dan 21 miljoen Bitcoins in omloop zijn, dit is door de bedenker Satoshi Nakamoto zo geprogrammeerd, zie ook mijn andere blog over Bitcoin. De laatste Bitcoins zullen medio 2040 worden gemijnd. De verwachting is dat er inmiddels ook 2 a 3 miljoen Bitcoins verloren zijn gegaan, omdat mensen hun Private Keys in de loop der tijd zijn verloren. 


Gold Mining

Is het transparant of verifieerbaar?

De hoeveelheid goud wat wordt gemijnd is redelijk transparant, omdat goudmining bedrijven ook moeten rapporteren over omzet en productie. Maar waar het goud uiteindelijk terecht komt is wat minder transparant. Het is ook niet heel duidelijk hoeveel goud er ligt bij een centrale bank. Er zijn uiteraard wel globale schattingen maar hele exacte cijfers zijn er helaas niet.


Bij Bitcoin is dat wel anders. Je kunt namelijk op de Blockchain van Bitcoin (https://blockstream.info/) precies traceren naar welk adres de Bitcoin(s) worden verstuurd. Je kunt ieder adres eventueel koppelen aan een eigenaar en dan kun je precies achterhalen waar alle Bitcoin(s) zich bevinden.


Is het makkelijk inwisselbaar?

Je kunt goud relatief makkelijk inwisselen bij een wisselkantoor of juwelier. Afhankelijk van de marktwaarde op dat moment krijg je hiervoor een bepaald bedrag. Als de economie goed draait dan is de waarde en vraag naar goud beperkt, maar als er een economische crisis is of er is enorme inflatie, dan is goud enorm populair.


Als je de beschikking hebt over internet, dan kun je 24 uur per dag en 7 dagen in de week je Bitcoin inwisselen voor Fiat geld of andere Cryptocurrency's. Je kunt je Bitcoin peer-to-peer overmaken of je kunt gebruik maken van een Crypto-exchange, er zijn wat dat betreft voldoende mogelijkheden.


Makkelijk te vervoeren of transporteren?

Zolang het goud niet een groot bedrag vertegenwoordigd is het fysiek nog redelijk goed te vervoeren. Maar als het een aanzienlijk bedrag vertegenwoordigd, wordt dit toch wel een behoorlijk probleem. Ook moet het goud dan met een speciaal beveiligd transport worden vervoerd. Als de waarde van goud groter is dan 10.000 euro, dan dien je dit ook aan te geven bij de douane.


Bitcoin is een digitale asset en daarom voor eigen gebruik enorm makkelijk te vervoeren, middels bijvoorbeeld een Ledger. Er zijn wat betreft vervoeren van Bitcoin geen beperkingen. Je hoeft niet eens een Ledger te hebben, als je maar je de private keys hebt, dan heb je altijd toegang tot je Bitcoin(s).


Je kunt Bitcoin ook makkelijk (Biljoen transacties per seconde) overmaken aan iemand anders.  Er zijn momenteel behoorlijk wat betalingsverwerkers zoals PayPal en Square die je kunt gebruiken om transacties te doen met Bitcoin. Tevens kun je met het "Lightning Netwerk" ook eenvoudig en snel met kleine bedragen betalen in Bitcoin.


En toen was er Goud!

Is het duurzaam?

De afgelopen jaren heeft Bitcoin veel kritiek gehad van investeerders over de hoeveelheid energie die het verbruikt bij het mijnen van Bitcoin. Dit werd in bepaalde landen (China, Rusland, etc.) met zeer vervuilende fossiele brandstoffen gedaan.


De afgelopen jaren zijn de mijners ook op zoek gegaan naar duurzame alternatieven, vanuit het oogpunt van het milieu maar ook vanuit economisch oogpunt was dit voordeliger. Vanuit een onafhankelijk onderzoek is gebleken dat 78% van alle Bitcoin mijners op dit moment gebruik maakt van duurzame energie bronnen.


Ondanks het negatieve sentiment over Bitcoin en het energieverbruik, heeft de traditionele financiële markt (datacentra, kantoren, geldautomaten, vervoer, etc.) toch 40% meer energie nodig dan alle Cryptocurrency's bij elkaar.


Is het makkelijk deelbaar?

Uiteraard is goud op te delen in kleine hoeveelheden goud. Maar goud heeft standaard maten en gewichten die worden gebruikt. Mocht je hiervan willen afwijken dat is dit zeer kostbaar en arbeidsintensief voor een Goudsmit.


Bitcoin is heel goed deelbaar, namelijk 1 Bitcoin is op te delen in 100 miljoen Satoshi. Dus Satoshi is de kleinste Bitcoin-eenheid die momenteel op de blockchain is geregistreerd. Je kunt een Satoshi zien als de “centen” van Bitcoin. 


Is het makkelijk na te maken of te vervalsen?

Zowel Goud als Bitcoin zijn beide niet na te maken. Dit is ook de reden dat het zijn waarde blijft houden. Dit maakt beide assets natuurlijk enorm interessant om in te investeren.


Is het decentraal?

Bitcoin is decentraal. Er is geen centrale organisatie die de macht of directe invloed heeft over Bitcoin. De mijners die het netwerk ondersteunen en operationeel houden, zitten wereldwijd verspreid.


De adoptie van Bitcoin is begonnen bij particulieren (Retail beleggers) en de afgelopen periode beginnen professionele beleggers ook Bitcoin te kopen. Er zijn wel kapitaal krachtige beleggers ingestapt, die kunnen wel invloed hebben op de prijsontwikkeling, maar die zullen geen invloed op het Bitcoin netwerk.


Goud is wel meer gecentraliseerd. Goud is een stabiel onderdeel van monetair systeem, alle centrale banken bezitten Goud en het is voor deze centrale banken een soort verzekering in tijden van financiële malaise. Van al het Goud wat in omloop is, is +/- 20% van het goud in bezit van de centrale banken. Centrale banken kunnen dit Goud eventueel gebruiken als onderdeel om het monetaire systeem te resetten. Centrale banken zullen dus nooit de waarde van goud "aanvallen", omdat ze zelf heel veel goud bezitten en op de balans hebben staan.


Wat is de prijsontwikkeling van Goud geweest de afgelopen 10 jaar?

Prijsontwikkeling Goud afgelopen 10 jaar

Wat is de prijsontwikkeling van Bitcoin geweest de afgelopen 10 jaar?

Bitcoin prijs 2012-2022

Wat zijn de jaarlijkse rendementen de afgelopen 10 jaar geweest?

2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021
Goud 9,6% 6,6% -28,3% -2,2% -10,7% 8% 12,8% -1,9% 17,9% 24,8% -9,5%
Bitcoin 1473% 186% 5507% -58% 35% 125% 1331% -73% 95% 301% 109%

Wat is het risicoprofiel?

Goud heel een laag risicoprofiel in de ogen van professionele investeerders. Goud heeft zich door zijn lange en rijke geschiedenis wel bewezen als stabiele investering. Als je op een verkeerd moment bent ingestapt dan is het mogelijk om  een negatief rendement te hebben, maar meestal groeit de prijs van Goud staag mee in der loop der tijd.


Bitcoin wordt door professionele investeerders veel meer gezien als een "hoog risico" investering.  In tegenstelling tot Goud is Bitcoin nog relatief jong en zeer volatiel, wat beleggers nu eenmaal zeer nerveus maakt. Daarnaast is er nog maar beperkt wet- en regelgeving op het gebied van Cryptocurrency, wat door beleggers ook als een risico wordt gezien.


Samenvattend eindoordeel?

Bitcoin Goud
Track record - ++
Schaars ++ +
Transparant & verifieerbaar ++ +
Inwisselbaar ++ +
Vervoerbaar ++ +/-
Duurzaam +/- +/-
Deelbaar ++ +/-
Onvervalsbaar ++ ++
Decentraal ++ +/-
Rendement ++ +/-
Risicoprofiel - +

Op welke manier kun je investeren?

Asset "Fysiek" kopen ETF Spot ETF Futures Aandelen Mining bedrijven
Goud ja ja ja ja
Bitcoin ja zeer beperkt ja beperkt

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien zijn er zeer veel mogelijkheden als je in Goud wilt investeren.


De Bitcoin Beleggingsfondsen zijn enorm in opkomst. Omdat er in veel landen nog veel onduidelijk is op het gebied van wet- en regelgeving, worden er ook nog veel beleggingsfonds aanvragen afgekeurd. Ik verwacht dat er de komende jaren nog veel meer mogelijkheden zijn om via een beleggingsfonds in Cryptocurrency's te investeren. 


De beursgenoteerde Bitcoin mining bedrijven zijn ook steeds meer in opkomst en doen het ook erg goed, dit zijn bijvoorbeeld; Riot Blockchain (RIOT), Hut 8 Mining Corp (HUT), Marathon Digital Holdings Inc (MARA) en Bitfarms Ltd (BITF).


Tot Slot

Door de hoge inflatie van de dollar en door een crisissituatie zoals Covid-19 wordt goud door zijn waardevastheid als een "veilige haven" beschouwd. Je ziet dan ook vanaf 2019 weer een enorme toename in vraag van goud. Dus goud blijft een enorme goede hedge tegen inflatie!


Als je kijkt naar goud als belegging, dan heeft goud vanaf begin van de jaren 70 van de vorige eeuw tot heden een gemiddeld jaarrendement van ca. 8%-9%. Als je kijkt naar de afgelopen jaren dan ligt het rendement rond 10% per jaar.


Het grote voordeel is dus dat Goud zijn waarde blijft behouden. Er zijn uiteraard wel cycli waarin de waarde soms wel wat kan fluctueren maar overall  groeit de waarde van goud mee met de inflatie.


Groot voordeel van Bitcoin ten opzichte van Goud is dat je er een passief inkomen mee kan verdienen. Je kunt bij verschillende exchanges over je Bitcoin een rente ontvangen van ca. 6% per jaar. Je hebt dan zelf geen controle over je Bitcoin, dus loop je hiermee een risico dat er wat gebeurt met je Bitcoin. Zorg in ieder geval dat je altijd je Crypto's "parkeert" bij een betrouwbare en gerenommeerde exchanges.



Samenvattend

Als je doelstelling is om je vermogen te beschermen tegen inflatie en zeer beperkt risico wilt lopen, dan is Goud een prima asset om in te investeren, zeker als je gediversifieerd wilt zijn met je vermogen. Als je doelstelling is om je vermogen te laten groeien en je bent bereid om een wat hoger risico te nemen, dan is Bitcoin een prima asset om in te investeren.


Tip: Iedereen zijn persoonlijke omstandigheden zijn anders, maar het is altijd verstandig om je vermogen wat te diversifiëren, zodat je het risicoprofiel van je portefeuille verlaagt. Ik zou adviseren om contact op te nemen met een financieel adviseur, zodat je geïnformeerd kan worden over de mogelijkheden.


Mocht je Bitcoin willen kopen, dan kun je dat doen bij bijvoorbeeld Bitvavo, uiteraard kun je dit ook doen bij andere exchanges.

Open gratis Bitvavo account

Opmerking: neem nooit financiële beslissingen op basis van alleen dit artikel, maar zorg altijd dat je zelf aanvullend onderzoek doet!

Share by: