Blog Layout

Wat zijn Crypto onvriendelijke landen?

Crypto onvriendelijke landen

Er zijn voldoende landen die kansen en mogelijkheden zien voor Crypto, deze landen noemen we Crypto vriendelijke landen.  Maar er zijn ook landen die Crypto onvoldoende kennen en begrijpen en een streng beleid voeren ten aanzien van Crypto, deze landen noemen we Crypto onvriendelijke landen


Meestal wordt het breed uitgemeten in de media, als er een publicatie komt van een land, die aangeeft dat ze Crypto willen verbieden. Als het een belangrijk en invloedrijk land is, dan heeft zo'n publicatie vaak tevens impact op de Bitcoin prijs. Deze impact op de prijs is vaak maar van korte duur, want de adoptie wereldwijd neemt eigenlijk de laatste tijd alleen maar enorm toe.



Al vanaf medio 2013 mogen financiële instellingen zoals banken en exchanges geen Bitcoin transacties uitvoeren.  Vanaf september 2017 werden alle transacties op Crypto exchanges en handelsplatformen verboden. Er werden medio 2018 ongeveer 173 platformen gesloten door de overheid. Tot dat moment werd Bitcoin Mining nog door de vingers gezien.


Maar vanaf begin 2018 kondigde de People's Bank of China aan dat er streng opgestreden zou worden tegen Bitcoin Mining. Dat heeft geleid tot veel sluitingen van Bitcoin Miners. Een redelijk grote groep werd toch nog wel ongemoeid gelaten. Veel Miners konden in de bergen van Sichuan goedkope energie geleverd krijgen, vanuit de vele waterkracht centrales. Dit was voor de Miners een behoorlijk lucratieve handel.


Maar de Chinese overheid doet er alles aan om de stormachtige opkomst van Cryptocurrency hard de kop in te drukken. Dus vanaf september 2021 is China helemaal gestopt met het gedogen van de Bitcoin Miners. China's Centrale bank stelt "Virtuele valuta hebben geen juridische status, en zijn daarmee illegaal". Dus China betiteld Crypto als een "Illegale industrie". Het Minen van Bitcoin kwam bij de overheid op een lijst te staan van industrieën waarin niet meer in geïnvesteerd mag worden.


Veel Miners moesten hals over kop de Mining-apparatuur verkopen of verplaatsen. Door de gedwongen sluiting van deze Miners daalde de hashrate (totale rekenkracht in het netwerk) van Bitcoin behoorlijk. Voor de sluiting waren de Chinese Miners nog verantwoordelijk voor bijna 80% van de totale hashrate. De Mining business vanuit China is grotendeels verplaatst naar andere landen, waaronder Rusland, Verenigde Staten, etc.


De Volksbank heeft inmiddels haar eigen digitale munt uitgebracht, de digitale yuan. In tegenstelling tot de meeste cryptovaluta is deze digitale munt niet gedecentraliseerd, en ook niet anoniem. De Chinese functionarissen blijft de bevolking waarschuwen om uit de buurt te blijven van Cryptocurrency's.



Rusland

Rusland

Net als andere landen worstelt Rusland ook met het beleid met betrekking tot Cryptocurrency's. Rusland heeft medio 2016 voor het eerst een standpunt ingenomen over Cryptocurrency's, namelijk dat Bitcoin "niet illegaal" is maar dat het "waarschijnlijk illegaal" is om Cryptocurrency betalingen te accepteren. Bitcoin Exchanges en platformen werden wel geblokkeerd.  De Russische Centrale Bank ziet Cryptocurrency als een "vervanging voor hun valuta" en stelde dat het maken en uitgeven van een betaalmiddel in Rusland verboden is.


De Russische Centrale Bank heeft de burgers van Rusland herhaaldelijk gewaarschuwd voor het hoge risico van Cryptocurrency's. De Russische Overheid heeft aangegeven dat Cryptocurrency's niet worden geleverd en worden gegarandeerd door de Russische Centrale Bank. Dus Cryptocurrency's zijn extreem speculatief en de kans op waardeverlies is enorm hoog.


Vanaf 20 maart 2018 wordt Bitcoin gezien als eigendom en worden het niet gezien als wettig betaalmiddel. Het omwisselen van Cryptocurrency voor Russische Roebel en/of vreemde valuta is wel toegestaan, mits dit gebeurt via exchanges die een licentie hebben. Bitcoin Mining wordt vanaf dat moment geclassificeerd als "activiteiten gericht op het creëren van cryptocurrency met als doel een vergoeding in de vorm van cryptocurrency te ontvangen" en ziet het als een belastingplichtige ondernemingsactiviteit.


Vanaf 2020 is er verdere aanscherping van bestaande regulering, namelijk vanaf juli 2020 wordt Cryptocurrency gezien als eigendom, waarover je belasting dient te betalen. Voor ambtenaren wordt het wel verboden om Cryptocurrency's te bezitten. In 2021 heeft President Poetin benadrukt dat hij  het bestaan van Cryptocurrency en de rol die het vervult accepteert.


Maar enige tijd geleden heeft Russische Centrale Bank een rapport opgesteld waarin het voorstelt om het gebruik en het Minen van Cryptocurrency's op Russisch grondgebied wil verbieden. De reden voor dit verbod is dat het een bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit, het welzijn van de burgers en de soevereiniteit van het monetair beleid.


Tevens wordt het Minen van Bitcoin als groot probleem gezien door de Russische Centrale Bank, omdat het Minen van Bitcoin enorm veel energie kost. Deze energie wordt opgewekt door energiecentrales die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Een goede oplossing zou zijn, volgens de Russische centrale bank, om in Rusland een verbod in te voeren op het Minen van Bitcoin. Rusland heeft met een hashrate van ca. 11% een belangrijk aandeel in het wereldwijde Bitcoin netwerk.


Ondanks de negatieve houding van de Russische Centrale Bank heeft de regering begin 2022 toch besloten om Cryptocurrency's te gaan reguleren. Hierdoor wordt het voor de Russen mogelijk gemaakt om te investeren in Crypto assets. Het uitvoeren van transacties zal nog niet worden toegestaan. De verwachting is dat de wetgeving medio eind 2022 gereed zal zijn.


Ondanks dit alles maken de Russische burgers inmiddels al volop gebruik van het Crypto- ecosysteem, de jaarlijkse transactie volume is ca. $ 5 miljard.



Turkije

Turkije

De Centrale Bank van Turkije heeft op 16 april een wet uitgevaardigd die het verbied om diensten en producten te kopen met Cryptocurrency's. Het is dus wel legaal om te handelen of Cryptocurrency's in bezit te hebben, maar het gebruiken van Cryptocurrency's als betaalmiddel is verboden. De exchanges die Crypto verhandelen staan wel onder streng toezicht van de overheid, daarbij ligt de focus met name op de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering.


President Erdogan is momenteel met een wetvoorstel bezig en heeft deze ter goedkeuring aan het parlement voorgelegd om de Cryptocurrency's beter te reguleren. Naar verluid zou de Turkse regelgeving in lijn liggen met de wet- en regelgeving zoals die wordt toegepast in West-Europa en de Verenigde Staten. De Cryptocurrency-wet zal verschillende digitale assets beter gaan definiëren en maatregelen voorstellen om de beleggers beter te beschermen tegen de risico's.


De afgelopen periode heeft Turkije te kampen gehad met enorme inflatie en devaluatie van de Turkse Lira. President Erdogan is ervan overtuigd dat deze inflatie en devaluatie bestreden moet worden met lage rentes, terwijl economen en financieel experts te opvatting hebben, dat dit beter bestreden kan worden met hoge rentes. Deze ontwikkeling heeft ervoor gezorgd dat er door de Turkse beleggers flink is geïnvesteerd in Cryptocurrency's om het voortdurende waardeverlies van de Lira tegen te gaan.



Onlangs heeft President Bukele (El Salvador), die bekend staat als een groot voorstander van Bitcoin, een officieel staatsbezoek gehad met President Erdogan. De gehele Bitcoin- en Crypto- community hoopt dat President Bukele de Turkse President op een positieve manier heeft beïnvloed!


Nigeria

Nigeria

De Centrale bank van Nigeria heeft op 17 januari 2017 een verklaring gestuurd naar alle Nigeriaanse banken met de mededeling dat banktransacties in Cryptocurrency's verboden zijn. De Centrale Bank van Nigeria heeft op 5 februari 2021 nogmaals aan alle financiële instellingen in Nigeria bevestigd  dat het faciliteren van betalingen verboden blijft en dat overtreding bestraft zullen worden met flinke boetes.


Reeds enkele jaren is de Centrale Bank van Nigeria en Nigeria Deposit Insurance Corporation (NDIC) gezamenlijk aan het onderzoeken of ze de Blockchain technologie kunnen gebruiken om een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) te ontwikkelen. Deze CBDC is een digitale versie van de bestaande nationale valuta eNaira.


President Muhammadu Buhari heeft op 25 oktober 2021  de eigen CBDC, namelijk de eNaira geïntroduceerd aan de bevolking van Nigeria. Hiermee is Nigeria het eerste Afrikaanse land die een eigen CBDC heeft ontwikkeld. Veel meer landen willen hun eigen CBDC ontwikkelen en uitbrengen. Een van de grote nadelen van deze CBDC is dat deze gecentraliseerd zijn. De CBDC maakt het voor de overheid mogelijk om nog meer controle te krijgen over het vermogen van de burgers. De Crypto beweging wil juist minder inmenging van overheden.


Ondanks het verbod van de regering is de adoptiegraad van Cryptocurrency enorm groot. De burgers van Nigeria willen de kansen die Cryptocurrency te bieden heeft niet missen.



Algerije

Vanuit de overheid is op 28 december 2017 een wet gelanceerd die stelt dat het kopen, verkopen gebruiken en houden van Cryptocurrency's verboden is. Cryptocurrency's zijn verboden omdat het geen fysieke ondersteuning heeft van munten, bankbiljetten, betalingen per cheque of creditcard. Een overtreding van deze wetgeving is strafbaar en zal worden bestraft met een zware sanctie.



Marokko

Marokko

Het Office des Changes heeft op 20 november 2017 een verklaring uitgegeven waarin het grote publiek werd geïnformeerd dat Cryptocurrency's een inbreuk vormen op de regels en dat dit kan leiden tot boetes. De ministerie van Economie en Financiën, Bank Al-Maghrib en de Moroccan Capital Market Authority (AMMC), heeft aansluitend gewaarschuwd voor de risico's die betrekking hebben op transacties met Bitcoin, zij stellen dat "Bitcoin wordt  met name gebruikt voor illegale en/of criminele activiteiten, zoals bijvoorbeeld witwassen van geld en financiering van terrorisme".


De Gouverneur van Bank Al-Maghrib verklaarde 19 december 2017 tijdens een vergadering met het bestuurd van de Bank dat Bitcoin geen valuta is maar een financiële asset. De Gouverneur benadrukte de gevaren nogmaals en stelde dat het belangrijk is om wetgeving op te gaan stellen om de burgers te beschermen.


Ondanks dat Cryptocurrency's verboden is, bezit op dit moment ongeveer 0,9 miljoen mensen ( ca. 2,4%) van de totale bevolking van Marokko Cryptocurrency's. Van het gehele Afrikaanse content is de handelsvolume van Bitcoin het grootst in Marokko.


Toch lijkt de Marokaanse Centrale Bank ( Bank Al-Magrib ) voorzichtig te kijken of ze toch Cryptocurrency opnieuw in overweging moeten nemen. Om dit serieus te onderzoeken hebben ze een eigen commissie in het leven geroepen. Net als andere landen overweegt ook Marokko om zelf een digitale versie (CBDC) van hun eigen valuta te gaan ontwikkelen.



Egypte

Egypte

De islamitische wetgever van Egypte (Egypte Dar al-Ifta) heeft een religieuze verordening uitgevaardigd dat transacties met Bitcoin als "Haram" wordt geclassificeerd, dit is volgens de islamitische wet dus verboden. Hoewel dit juridisch geen bindend karakter heeft, werd in september 2020 de bankwetten verder aangescherpt om te voorkomen dat Cryptocurrency's werden verhandeld zonder vergunning van de centrale bank.


Ook in Egypte zijn Cryptocurrency's onder de bevolking erg populair ongeveer 1,7 miljoen mensen (ca. 1,8%) van de totale bevolking van Egypte, bezit momenteel cryptocurrency's. Ongeveer 67% van de volwassen bevolking heeft op dit moment geen bankrekening, dit deel van de bevolking beschouwt Cryptocurrency's als een mooi alternatief.



Canada

Als je als Crypto Exchange zaken wil doen in Canada dan moet je je registreren bij het Financial Transactions and Reports Analysis Centre of Canada (Fintrac). Je dient je te houden aan de regels van het Fintrac en je dient de Know Your Customer(KYC)  gegevens bij te houden en alle verdachte  of terroristische transacties te melden.


Financiële instellingen mogen geen rekeningen openen of onderhouden of correspondentie hebben met Crypto Exchanges als deze bedrijven niet zijn aangesloten of onder de verantwoordelijkheid van het Fintrac opereren. Dit geld ook voor buitenlandse Crypto Exchanges die Crypto transacties doen voor Canadese burgers. 


De Bank of Montreal (MBO) heeft in april 2018 aangekondigd dat ze haar klanten verbieden om met Cryptocurrency aankopen te doen met creditcards en betaalpassen. De financiële toezichthouder in de provincie Quebec (Autorité des Marchés Financiers) heeft aangegeven dat sommige Bitcoin gerelateerde bedrijfsmodellen (geldautomaten) zijn gereguleerd onder MSB wet.


Ondanks het strenge beleid heeft Canada wel de primeur dat het financiële bedrijf "Fidelity Investments Canada ULC", een van  Canada's toonaangevende vermogensbeheerders, de lancering heeft aangekondigd van de "Fidelity Advantage Bitcoin ETF" en Fidelity Advantage Bitcoin ETF Fund voor beleggers die via de beurs op zoek zijn naar blootstelling aan Bitcoin.

 

Canada Crypto Onvriendelijk


Canada staat in de Crypto wereld bekent om zijn Miners en fondsen. Voor dit soort Crypto bedrijven lijkt wel plaats in Canada. De Miners kunnen lokaal namelijk zeer goede energieafspraken maken, waardoor ze winstgevend kunnen Minen.  Ook op het gebied van Crypto fondsen is er een behoorlijke groei te zien.


Toch lijken de Canadese regelgevers steeds strenger op te treden tegen Crypto Exchanges. Ze moeten zich registreren bij de Fintrac anders moeten ze vertrekken uit de betreffende provincie. Dit heeft inmiddels al geleid tot een verstrek van Bitfinex een Crypto Exchange, de reden voor het vertrek, volgens de Ontario Securities Commission is dat er problemen zijn met de Stablecoin Tether (USDT). Crypto Exchange Bitfinex  is direct verbonden met Tether (USDT) via hun moederbedrijf iFinex. De toezichthouders in Ontario zijn het strengste van geheel Canada.


Tot slot

Als je kijkt naar de trends en ontwikkelingen in de diverse landen, dan zijn heel veel landen zelf bezig met hun eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) te ontwikkelen. Dus ze zijn wel geïnteresseerd in Blockchain technologie, maar dan wel om het bestaande fiat systeem te verbeteren, waarbij ze via de CBDC meer mogelijkheden hebben om controle en grip op de bevolking te vergroten.


Ondanks dat veel landen Crypto verbieden, zie je toch dat de bevolking zich hier niets/weinig van aantrekt en dat er toch veel Crypto transacties worden gedaan. Het is gewoon (bijna) niet te reguleren, omdat de Crypto transacties plaatsvinden over het internet.


De landen die het verbieden zijn toch vaak de grotere landen die hun eigen valuta hebben. Deze landen zien Cryptocurrency als een grote bedreiging. Ze kunnen hun beleidsbeslissingen nu nog steeds financieren via de geldprinter, maar als Crypto steeds breder worden geadopteerd, dan zal dat steeds moeilijker worden.


De kleinere landen die bijvoorbeeld de Dollar hebben als valuta hebben enorm veel last van de inflatie die wordt veroorzaakt door Amerika. Zij zien wel mogelijkheden in Bitcoin of andere Cryptocurrency's!!

Share by: