Blog Layout

Waarom investeren op de beurs in een Bitcoin ETF?

Het is voor veel professionele beleggers (nog) niet mogelijk om rechtstreeks in Cryptocurrency's te beleggen, omdat regulering van Cryptocurrency's nog in de kinderschoenen staat. Dus een ETF biedt veel partijen in de markt toch uitkomst om alsnog in Bitcoin te investeren.


ETF's zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen, zowel bij de professionele als particuliere beleggers. Nu diverse partijen verschillende soorten Crypto ETF's zijn gaan ontwikkelen, begint ook via de traditionele beurzen het geld te stromen naar de Cryptomarkt.  In deze blog zullen we alleen maar ETF's toelichten en geen aanverwante producten.


Wat is een ETF?

Een ETF ( Exchange-Traded Funds) is een financieel product wat verhandeld wordt op alle grote beurzen over de gehele wereld.  Een ETF is een beleggingsproduct dat de prestaties van een bepaalde index, assets, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten op een passieve manier volgt. Als je een aandeel koopt dan wordt je eigenaar van een stukje van het bedrijf, met een ETF koop je een product dat slechts de waarde van de onderliggende producten volgt. Met ETF's kunnen beleggers hun beleggingsportefeuille diversifiëren zonder het beleggingsproduct daadwerkelijk zelf te bezitten.


ETF's bestaan nu bijna 30 jaar en zijn de afgelopen jaren bij professionele en individuele beleggers enorm in populariteit gestegen. Er gaat dus inmiddels heel veel geld om in het passieve beleggingsproduct "ETF" en een belangrijke reden voor het succes is, de tegenvallende prestaties van de actieve fondsmanagers (beleggingsfondsen). Ongeveer 25% van de beleggingsportefeuilles van institutionele beleggers bestaat inmiddels uit ETF's.


Als je in het verleden in een mandje met verschillende aandelen wilde beleggen, dan moest dat via een beleggingsfonds. De fondsmanager en zijn team analyseert de onderliggende producten en probeert actief een mooi resultaat te behalen. Door deze manier van beleggen brachten de beleggingsfondsen een behoorlijk hoge fee in rekening. Een ETF is veel eenvoudiger van opzet, waardoor de kosten die doorberekent wordt aan de belegger veel lager zijn. ETF's staan in tegenstelling tot beleggingsfondsen wel genoteerd op de beurs.  ETF's kunnen net als aandelen gewoon tijdens normale markturen op een beurs worden gekocht en verkocht. 


Wat voor soort ETF zijn er?

In bovenstaande afbeelding is een weergave van de verschillende soorten ETF's die er in omloop zijn. Dus er zijn ETF's die de volgende onderliggende producten volgen, zoals; indexen (bijv. S&P 500), obligaties van bedrijven en overheden, grondstoffen (bijv. Goud en olie), sectoren en industrieën (bijv. farmaceutische of technologie sector), valuta (bijv. USD of EUR), cryptocurrency's (bijv. Bitcoin of Ethereum) en er zijn Inverse ETF's  die profiteren van dalingen van aandelen door te gaan shorten.


Wat voor type ETF?

ETF Gedekt of Niet gedekt

Er zijn twee verschillende type ETF's, namelijk Spot- en Futures- ETF's. We zullen beide typen nader toelichten.


Spot ETF (gedekt)

Met deze Spot ETF probeert de ETF-aanbieder een onderliggende product te volgen door de onderliggende producten ook daadwerkelijk te kopen.  Dus de waarde van de ETF is direct gekoppeld aan de waarde van bijvoorbeeld Bitcoin. Dus bij een  stijging of daling van bijvoorbeeld Bitcoin heeft dit direct invloed op de waarde van de Bitcoin ETF. 


Futures ETF (ongedekt)

Met deze Futures ETF probeert de ETF-aanbieder een contract aan te gaan met een investeringsbank om het rendement van een bepaalde onderliggende product (bijv. Bitcoin) te verstrekken in ruil voor een vergoeding.  Bij het kopen en verkopen van futures bezit u echter niet bijvoorbeeld de onderliggende Bitcoin. In plaats daarvan bezit u een contract met de belofte om op een toekomstige datum bijvoorbeeld Bitcoin te kopen of verkopen.


What's that

Voordelen ETF's

  1. Flexibel en toegankelijk: Je kunt ETF's  vrij gemakkelijk op iedere dag van de week aan- en verkopen op de beurzen. Je kunt net als bij aandelen ook "Long" of "Short" gaan met Margin trading. Er zijn heel veel brokers en beurzen waar deze ETF's verhandeld worden. 
  2. Risico spreiding: De ETF bestaat vaak uit een grote diversiteit aan onderliggende producten, door deze grote spreiding verlaag je ook het risico op een hoge volatiliteit van je beleggingsportefeuille. Door een aantal ETF toe te voegen, heb je vaak een gestaag groeiend rendement en ben je met je vermogen tevens mooi gediversifieerd.
  3. Lage kosten: ETF's volgen slechts een aantal producten en worden passief beheerd, waardoor de kosten in relatie tot beleggingsfondsen ook vrij laag zijn.


Nadelen ETF's

  1. Oplopende kosten: Omdat het zo makkelijk wordt gemaakt om te handelen met ETF's kan de verleiding ontstaan om te veel transacties te maken met ETF's. Als je niet oppast, dan betaal je veel transactie kosten maar ook de jaarlijkse fee van de ETF. Op deze manier kunnen de kosten behoorlijk oplopen.
  2. Liquiditeit: De liquiditeit van de "kleinere" ETF's kan dusdanig laag zijn dat het moeilijker is om te kunnen handelen met deze ETF's. Hoe lager de liquiditeit van de ETF, hoe hoger de spreiding tussen bied- en laatprijs. 
  3. Diversiteit risico's: Er zijn ook ETF waarbij het risicoprofiel behoorlijk hoog is. Bepaalde ETF's werken met hefboom en short selling, waarbij de risico's aanzienlijk zijn. 
  4. Ondoorzichtigheid: Er zijn zeer veel verschillende financiële producten en daarmee beleggings- strategieën maar ook veel verschillende soorten ETF's. Ze kunnen veel overeenkomsten hebben maar ook veel verschillen, pas daarmee op, want je kunt hiermee een aanzienlijk risico lopen.


Totaaloverzicht Bitcoin ETF's -Spot

Bron: JustETF.com

Totaaloverzicht Bitcoin ETF's- Futures

Bron: https://www.kiplinger.com/investing/cryptocurrency/603600/bitcoin-etfs-cryptocurrency-funds

Wanneer komt er goedkeuring van SEC?

Er is op de Amerikaanse markt enorm veel behoefte aan een Bitcoin Spot ETF. De afgelopen periode hebben veel verschillende ETF-aanbieders, tevergeefs geprobeerd om een nieuwe Bitcoin Spot ETF's goedgekeurd te krijgen door de SEC (Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse AFM!). Deze aanvragen worden iedere keer afgewezen, omdat de SEC aangeeft dat "Bitcoin wordt verhandeld op grotendeels ongereguleerde beurzen, waardoor het vatbaar is voor fraude en manipulatie". Als er in de (nabije) toekomst een Bitcoin Spot ETF wordt goedgekeurd, dan zal dit een enorme toestroom van veel kapitaal betekenen, wat naar verwachting een enorm prijsopdrijvend effect zal hebben voor Bitcoin.


De afgelopen maanden zijn er wel een aantal Bitcoin Futures ETF voor de Amerikaanse markt goedgekeurd. Hoewel het nieuwe aanbod niet in lijn ligt met wat de Amerikaanse markt wil, namelijk Bitcoin Spot ETF, is het door deze Bitcoin Futures ETF's toch mogelijk om indirect te investeren in Bitcoin. Dat het enthousiasme groot is, bleek wel uit de lancering van de "ProShares Bitcoin Strategy ETF" er werd in de eerste dagen namelijk 550 miljoen dollar aan investeringen opgehaald.


Risico Bitcoin ETF- Spot

Bron: https://www.fidelity.ca/fidca/en/fundfacts?code=FBTC

Bitcoin ETF Spot

De bovenstaande inschatting van de "Risk rating" zoals die door het Fidelity Advantage fonds wordt gehanteerd heeft met name te maken, met de mate waarin het het rendement van jaar tot jaar kan verschillen.  Dus het zegt niets over de volatiliteit van de prijs. 


Bitcoin ETF Futures

Deze fondsen hebben in hun prospectus een compleet paragraaf gewijd aan Risk, waarin ze per aspect hier een uitgebreide toelichting op geven. Ze kwantificeren het risico niet in een eenduidig model, waarin ze op 5 of 10 puntschaal aangeven wat het risico is. Maar over het algemeen kun je stellen dat ook deze Futures ETF's veel risico's bevatten.


ETF's in Chronologische volgorde!

Grafiek ETF Futures en Spot

Bron: JustETF.com

Tot Slot

De Bitcoin ETF's staan nog maar in de kinderschoenen, zoals omschreven zijn er slechts vier ETF's op de traditionele  financiële beurzen beschikbaar.  En deze Bitcoin ETF's zijn pas de afgelopen maanden uitgebracht.


Dit geeft de institutionele belegger wel de mogelijkheid om op een redelijk makkelijke manier te investeren in Bitcoin. En het geeft een institutionele belegger "groen licht" om deze investering in deze ETF's te doen, omdat deze ETF's zijn uitgebracht onder toezicht van wettelijk gereguleerde instanties.


Het grote voordeel van een ETF is dat je in meerdere onderliggende producten kunt investeren, waardoor je het risico spreid en gediversifieerd bent. Maar met een Bitcoin ETF investeer je slechts alleen in 1 product namelijk Bitcoin (direct of indirect) en dus vervalt dit voordeel als je in een Bitcoin ETF investeert. Dus voor particulieren zie ik geen toegevoegde waarde om een Bitcoin ETF aan te kopen, want dat kun je dan net zo goed doen bij een Crypto exchange waar je Bitcoin direct kunt kopen.


Over een aantal maanden/jaren kun je pas een analyse maken van het rendement van de verschillende ETF's. Maar dit rendement zal zo goed als gelijk zijn aan het rendement van de daadwerkelijke Bitcoin prijs, omdat deze ETF maar uit 1 product bestaat. 


Tip: Als er naar verloop van loop van tijd meer Bitcoin en andere Crypto ETF's uitgebracht worden, kijk dan altijd eerst even naar de transactie- en jaarlijkse- kosten die je moet betalen.


Mocht je willen investeren in een Bitcoin ETF, maak dan kosteloos een account aan bij deGiro:

Open DeGiro account

Opmerking: neem nooit financiële beslissingen op basis van alleen dit artikel, maar zorg altijd dat je zelf aanvullend onderzoek doet!

Share by: